...er alla en GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR!
Vi återkommer igen i januari med fler recensioner och blogginlägg. KRAM!
Välkomna till Faktoriets bokcirkel! Här träffas ett gäng elever i åk 7-9 under "Elevens val" och läser, samtalar och skriver om böcker i olika genrer. På denna blogg får ni läsa om våra tankar och åsikter, t.ex. i form av bokrecensioner, boksamtal och referat.
måndag 12 december 2016
tisdag 6 december 2016
Några tankar om boken "Villig"
Jag har under terminen i Bokcirkeln bl.a läst boken Villig av Christina Wahldén (Raben & Sjögren, 2014). Den tycker jag var väldigt bra eftersom boken var så spännande. Jag har svårt att sitta still, men eftersom boken var så intressant så funkade det bra.
Jag blev väldigt berörd vid många tillfällen eftersom boken
faktiskt handlar om en verklig händelse. Jag läser inte så mycket, men om jag väl gör det, vill jag läsa om något som hänt på riktigt, då jag tycker det är mest spännande och roligast.
Jag rekommenderar boken Villig om man inte är för känslig, eftersom den är väldigt tufft skriven. Boken är i alla fall väldigt bra och spännande!
/Emma 9:1
Skypeintervju med Ritta!
På eftermiddagen, måndagen den femte december, klev vi in i klassrummet förväntansfulla för att få skypa med författaren Ritta Jacobsson. Vi försedde oss med fika, samt våra frågor till Ritta och satte oss tillrätta vid de iordningställda bänkarna. En bra avslutning på terminen då vi också skulle få svar på våra frågor om författarskap, Rittas böcker, skrivande och mycket mer!
Ritta har skrivit ett flertal böcker sedan hon blev författare på heltid 1994 och belönats med fina priser. Hon skriver till mestadels deckare för ungdomar, men har också skrivit enstaka böcker för vuxna. Barn- och ungdomsdeckarpriset Spårhunden har Ritta vunnit två gånger, 2006 för Afrodite och döden och 2013 för Eviga glömskans allé.
När klockan var slagen 14.40 ringde vi Ritta på Skype som hade matchat sin röda tröja med ett fint läppstift.
- Ja, man måste ju vara lite uppiffad på överdelen i alla fall, sa hon och skrattade. Men på benen har jag bara mjukisbyxor.
Någon frågade när hon kom på att hon ville bli författare och då svarade Ritta att hon lärt sig skriva när hon var fyra år och sedan dess alltid skrivit. Hon blev uppmuntrad av sina lärare i skolan att bli författare för de tyckte att hon skrev väldigt bra. Som ung flyttade Ritta från Finland till Sverige och fick med det lära sig ett nytt språk. Efter att ha bott i Stockholm ett tag bestämde hon sig ändå för att ta upp drömmen om att bli författare och det är hon väldigt nöjd över.
- Jag hade inte kunnat haft ett bättre liv! Jag lever min dröm och får ibland nästan nypa mig i armen för att jag ska tro att det är sant.
När hon får en fråga om hon rekommenderar att vara författare svarar hon:
- Absolut! Om man tycker att det är roligt och är beredd på att inte få så jättemycket pengar.
Ritta berättar att hon tidigare arbetade som chef och då tjänade mer pengar än vad hon gör nu, men att hon aldrig skulle byta tillbaka.
- Pengar är inte allt, säger Ritta. Att leva ett lyckligt liv är mycket mer värdefullt!
- Pengar är inte allt, säger Ritta. Att leva ett lyckligt liv är mycket mer värdefullt!
Ritta förklarar att hon hämtar mycket inspiration ur vardagen. Det som hon upplever och det hon läser i tidningar och böcker.
- Eviga glömskans allé är nog den boken jag är mest stolt över! Den la jag ner hela min själ i och jag tycker också att boken blev väldigt bra!
- Eviga glömskans allé är nog den boken jag är mest stolt över! Den la jag ner hela min själ i och jag tycker också att boken blev väldigt bra!
När Ritta skriver en bok börjar hon med en idé och sedan skriver ett första utkast eller som en typ av plan över boken, en synopsis. Då bestämmer hon vad hela boken ska handla om och det skickas in till förlaget. När hon var i början av sitt författarskap gick det inte riktigt till så, då skickade hon in ett färdigt spontanmanus, som det kallas och fick hoppas på att bli utgiven. Nu skickar hon in sin plan över boken som ska ges ut till förläggaren eller redaktören. De kommer med synpunkter och sedan får hon en deadline som oftast är på ungefär ett halvår.
- Själva skrivandet tar inte jättelång tid. Det är redigeringen av texten som är mest tidskrävande, menar Ritta. Just nu håller jag på att gå igenom min kommande bok som kommer i vår. Jag har precis fått tillbaka manuset från redaktören som har sagt sitt.
Enligt Ritta är det bästa med att vara författare att hon sugs in i världen hon skriver om.
- Ibland när jag skriver något roligt kan jag sitta och skratta åt det jag skrivit själv, men ibland kan jag också börja gråta. Speciellt när jag skriver sorgliga scener som till exempel om Magnes dalmatin Zenta i Han kallar sig Esmeralda.
Av alla karaktärer gillar Ritta Amanda ur Eviga glömskans allé och Afrodite bäst.
- Afrodite är en sådan där modig och cool tjej som jag själv skulle vilja vara och Amanda var väldigt rolig att skriva om.
Ritta hade fått ta del av våra frågor innan vi skypade. På frågan om hon fick välja en, av alla böcker som skrivits, som hon önskade att hon själv hade skrivit skulle hon ha valt Harry Potter-böckerna eller Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson.
När jag gick från skolan den dagen kände jag mig inspirerad att fortsätta kämpa mot drömmen om att ge ut en bok och bli författare. Jag hade också en massa böcker i huvudet som jag var sugen på att läsa. En bra eftermiddag helt enkelt! Tack så mycket Ritta för att vi fick chansen att prata med dig. Det var mycket roligt och givande!
Agnes Lindholm 9:1
måndag 5 december 2016
Terminens sista bokcirkelträff...
Idag är det sista bokcirkelträffen för denna termin. Känns lite vemodigt...
Men, vi avslutar på topp med att SKYPA med fantastiska författaren Ritta Jacobsson. Vi har förberett oss med flera frågor till Ritta och ser verkligen fram emot stunden.
Vi kommer även att utvärdera terminen för att se hur vi kan förbättra bokcirkeln till nästa termin :)
tisdag 15 november 2016
Harry Potter and the cursed child - recension
Harry Potter
And
Jag läser boken Harry Potter and the cursed child av J.K. Rowling, John Tiffany och Jack Thorne på engelska (Little, Brown 2016). Nu håller jag på med att läsa boken en andra gång, eftersom att jag tycker att den är så fantastiskt bra.
Boken är skriven som ett manus till teatern som spelas nu i England.
Boken handlar om vad som hände efter att Harry besegrade Voldemort. Den utspelar sig nitton år senare och Harry har fått tre barn James, Albus och Lilly Potter.
Sonen Albus är döpt efter två stora trollkarlar på Hogwarts. Den ena är Albus Dumbledore och den andra är Severus Snape.
Sonen James hamnar i Gryffindor, precis som Lilly, medan Albus hamnar i Slytherin. Albus tycker att han blir utstött från familjen på grund av det…
Den här boken är den bästa jag har läst och rekommenderar den starkt. Jag är sen tidigare ett stort fan av J.K. Rowlings böcker och Harry Potter, men efter den här boken blev jag ett ännu större fan. För dig som gillar fantasy - läs den här boken!
/Ludvig Klemencic 7:1
Förr eller senare exploderar jag - recension
Förr eller senare exploderar jag av John Green
Bokförlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2013
Boken handlar om cancersjuka Hazel Grace Lancaster som vid 13 års ålder blev diagnoserad med fjärde stadiet av sköldkörtelcancer, som sedan även spreds till hennes lungor.
Något år senare krymper dessa tumörer tack vare en medicin som för de flesta inte fungerar. Hazels mamma tvingar henne att gå till en stödgrupp för cancersjuka i kyrkan, där hon sedan träffar Augustus Waters, som också varit cancersjuk. Efter att de umgåtts ett tag blir de kära i varandra.
Vi tyckte personligen att denna bok var en bra och sanningsenlig bok som fick oss att tänka på att vi är lyckligt lottade med våra små problem som inte är något i jämförelse med t. ex cancer. Den får oss att tänka på hur det verkligen är, istället för hur berättelser kan få oss att se på saken som "en dans på rosor".
Poängen med boken är inte att det är synd om karaktärerna för att de har cancer (fast självklart är det synd om dem), utan att man kan leva ett fullt liv även om man dör tidigt.
Av: Emma H (8:3), Izabella (8:3) och Isabelle (7:1)
måndag 7 november 2016
Tankar om en bok...
Ramson Riggs
Jag har läst boken Miss Peregrines hem för besynnerliga barn av Ramson Riggs. Jag har både läst boken på engelska och nu på svenska, samt kollat på filmen som Tim Burton har producerat.
Om jag ska vara ärlig, så tycker jag minst om den svenska boken. Då undrar ni säkert varför. Därför att jag alltid tycker att en bok med originalspråket är mycket bättre än den översatta versionen. Jag blev bara inte förtjust i den svenska boken.
Den engelska boken var mycket bättre, för då får man läsa exakt hur Ramson har skrivit. Filmen var väldigt bra och jag rekommenderar den varmt.
/Ludvig Klemencic 7:1
Bästa Ritta Jacobsson!
Idag har vi surfat runt på suveräna författaren Ritta Jacobssons hemsida www.ritta.se och läst om Ritta och hennes författarskap.
Vi har även skrivit frågor till Ritta som vi förhoppningsvis kommer att få ställa till henne via Skype inom kort :-)
/Faktoriets bokcirkel
Villig -recension
Villig är skriven av Christina Wahlden (Raben & Sjögren, 2014).
/Lucas 7:1
Boken handlar om Nora som blir våldtagen av hennes kille på skoltoaletten. Sedan bestämmer sig Nora för att polisanmäla det som har hänt. Sedan får man följa utredningen och även vad som händer med Nora efter våldtäkten.
Jag tycker att boken var bra, men det var ganska många tuffa saker att läsa t.ex i början och i slutet.
Jag gillar att hon använder sådana appar som vi använder i vardagen i sin bok. Det gör att boken känns mera äkta.
Afrodite och döden - recension
Vi har läst Afrodite och döden av Ritta Jacobsson (B. Wahlströms bokförlag, 2009).
Boken handlar om 13-åriga Afrodite som efter sin kompis försvinnande försöker ta reda på vem den skyldige är. Det hon inte vet är att mördaren kan vara närmare än hon tror.
I samband med försvinnandet blir grannens hund påkörd. Tillsammans med grannen Linus, som Afrodite är hemligt kär i, försöker hon lista ut vem som körde på hunden.
Vi rekommenderar boken varmt om ni tycker om spänning!
/Celine och Klara 9:2
fredag 28 oktober 2016
Tankar om boken "Miss Peregrines hem för besynnerliga barn"
Jacob är en uttråkad tonåring som bor med sin mamma och pappa i en trist stad i USA. Han har inte många vänner och kontakten med föräldrarna är ytlig. Ingen tycks förstå honom. Ingen annan än hans lite udda farfar Abraham, som berättar fantastiska historier som Jacob i tonåren har slutat tro på för länge sedan. Ändå är det farfadern som står honom närmast.
Historierna kretsar runt en grupp barn som Abraham levde ihop med runt under andra världskriget. När farfadern dör under mystiska omständigheter får Jacob allt fler tecken på att berättelserna hans farfar berättade för honom är i verkligheten. Efter en morgon så hamnade Jacob på en ödslig ö utanför Wales som är nära Miss Peregrines hem där de besynnerliga barn bor.
Miss Peregrines hem för besynnerliga barn är en ungdomslitteratur/skräckfantasy av författaren Ransom Riggs. Den vann också New York Times best seller award för bra ungdomslitteratur och skräckfantasybok. Jag har läst till kapitel sju, som är nästan hälften av boken, och det jag verkligen gillar hittills med boken är att den har lite läskiga och coola bilder. Jag rekommenderar att läsa Miss Peregrines om du tycker om fantasy, litteratur och lite skräck.
måndag 24 oktober 2016
Besök Agnes bokblogg!
Agnes i klass 9:1 har en bokblogg. Gå gärna in och läs hennes recensioner och hennes senaste inlägg om vår bokcirkel :)
http://agnesbokblogg.blogspot.se/
http://agnesbokblogg.blogspot.se/
tisdag 18 oktober 2016
Kyrkogårdsboken - recension
Kyrkogårdsboken av Neil Gaiman
Boken handlar om en pojke som heter Inger, förkorting för Ingerman. När Inger var en bebis så blev hans familj mördad av en man som heter Jack. Inger blir räddad och adopterad av paret Owens spöken som vilar på en kyrkogård nära hans hus.
Inger får mat, kläder och annat han behöver från en man som bor på kyrkogården som heter Silas. Silas bor i en gammal kyrka som finns nära kyrkogården. Han lär Inger om världen utanför kyrkogården and lovar att ta dit honom någon dag.
Jag gillade boken väldigt mycket. Man får möta spöken av personer från många olika tidsperioder och man får också möta olika varelser.
Jag ger boken betyg 8/10!
/Elvis 8:1
Några tankar...
Hej!
Under dagens bokcirkel har vi läst ut boken Villig av Christina Waldén. Det är en bok som är väldigt gripande, men också oerhört spännande. Man vill bara läsa mer och mer när man väl har börjat läsa.
Nu ska vi påbörja boken Han kallar sig Esmeralda av Ritta Jacobsson, som vi har hört väldigt gott om. Vi är beredda på ännu en gripande, men lärorik bok!
// Ella och Agnes klass 8:1
tisdag 11 oktober 2016
Afrodite och döden - recension
Jag har läst boken Afrodite och döden av Ritta Jacobsson.
Boken handlar om Afrodites klasskamrat Mikeala som en kväll på väg hem från en kompis plötsligt försvann. Några dagar senare hittades hon - död.
Afrodite kunde inte bara låta bli att undersöka vad som har hänt och hitta ledtrådar. Det hon inte vet är att något riktig illa kommer att hända med henne och alla människor hon känner. Mördaren är också någon hon känner.
Jag tycker verkligen om Afrodite och döden. Den är en deckare som jag älskar väldigt mycket. Den har också en sådan spänning och ger rysningar, som jag alltid får när jag läser deckare.
Fahad 8:1
Tankar om Han kallar sig Esmeralda
Han kallar sig Esmeralda av Ritta Jacobsson
Jag har läst boken Han kallar sig Esmeralda. Jag tycker att boken är väldigt gripande och ger dig en insyn i vad framförallt vissa flickor kan vara i för situation.
Boken är både intressant och skrämmande, speciellt om man sätter sig in i huvudpersonernas situation.
Kajsa S 8:1
måndag 3 oktober 2016
Prinsessan och mördaren - recension
Prinsessan och mördaren av Magnus Nordin (Bonnier Carlsen Förlag, 2003).
Nina flyttar till en ny stad. Där träffar hon Markus som blir förälskad i Nina. Nina får snart känslor för Jajje, en snygg gitarrist i Norra Söderbros populäraste rockband.
Ninas populära klasskompis, Lenita, har en fest och då inser Nina att Jajje är en riktigt bra kille. Jajje får känslor för Nina och de börjar träffas oftare. Tyvärr är Lenita också kär i Jajje...
Samtidigt händer mystiska saker och människor dör. Folk blir misstänkta och några blir förhörda. En mördare rör sig i krokarna och ingen går säker. Vem är skyldig?
Boken var extremt bra och jag vill gärna läsa mer. Jag vill veta fortsättningen av boken!
/Belinda Andersson 7:1
A monster calls - recension
Jag har läst A monster calls av Patrick Ness (Candlewick Press MA, 2016). Det är en fin roman om både sorg och kärlek.
Boken handlar om en pojke som heter Connor O’mally. Hans mamma har cancer och hans pappa bor inte längre i England. Pappan har flyttat och skaffat en ny familj.
Connor har samma mardröm varje natt, men han berättar bara för sin mamma om drömmen.
En natt vaknar Connor och kollar på klockan. Den är 12:07. Han hör grenar som krossas utanför huset. Nere vid kyrkan ser han att idegranen inte är sig lik. Den har blivit ett stort monster.
Monstret säger att han ska berätta tre historier från när han har varit ute och gott. Han vill sedan att Connor ska berätta den fjärde. Monstret har gått tre gånger och det här är den fjärde.
Connor tror inte på att monstret är riktigt utan bara en dröm, men han hittar konstiga saker i sitt rum som bevisar motsatsen, t.ex ett idegransbär och ett löv.
Connor förstår inte varför monstret har kommit, men snart ska får han se…
Jag rekommenderar denna bok starkt om du gillar fantasy!
Av: Ludvig Klemencic 7:1
Han kallar sig Esmeralda - recension
Han kallar sig Esmeralda är en berörande bok skriven utav författaren Ritta Jacobsson (B. Wahlströms Bokförlag, Massolit Förlagsgrupp AB, 2014)
Boken handlar om tonåringar, speciellt en tjej som heter Selena. Hon går i gymnasiet, lever ett ganska rikt liv och har det allmänt bra. Ända tills den dagen det hemskaste man kan tänka sig händer.
Selena var på fest hos sin kille Elliot och hon gjorde något som hon ångrar. Hon låg med honom. Vilket han filmade och sedan spred på internet. Alla i skolan har sett filmen och Selena blir utstött.
Tummen upp till Ritta som skrivit denna fantastiska bok!
Boken handlar om tonåringar, speciellt en tjej som heter Selena. Hon går i gymnasiet, lever ett ganska rikt liv och har det allmänt bra. Ända tills den dagen det hemskaste man kan tänka sig händer.
Selena var på fest hos sin kille Elliot och hon gjorde något som hon ångrar. Hon låg med honom. Vilket han filmade och sedan spred på internet. Alla i skolan har sett filmen och Selena blir utstött.
Men det finns en vändning. Hon träffar Magne som är en kille i klassen. De delar med sig av sina problem, blir närmre och närmre och tillslut blir de tillsammans. Men det hjälper inte Selena. Hon orkar inte längre gå till skolan utan att vara rädd för att bli trakasserad.
Selena har ett tag haft kontakt med Esmeralda på Facebook och de chattar flera gånger. Då får Selena reda på att Esmeralda har varit med om en liknande sak. De bestämmer träff, men de blev inte som väntat. Esmeralda är inte den man tror utan visar sig vara en gubbe. Ett riktigt peddo och mitt i allt jobbigt händer det såklart något värre.
Boken är superspännande och man fastnar i den och den är skriven i ett ungdomligt språk så att det känns mer realistiskt. Jag tipsar om boken eftersom att den handlar om ett så jobbigt ämne och jag tror att boken kan hjälpa. Både att många kan få upp ögonen och faktiskt inse vad som händer ute på nätet eller ifall man bara vill ha något riktigt bra att läsa.
Han kallar sig Esmeralda får 4/5 poäng eftersom att den var jättebra, men var lite stökig med så många perspektiv så man var tvungen att tänka så mycket.
Tummen upp till Ritta som skrivit denna fantastiska bok!
//Olivia Thur klass 9:1
måndag 26 september 2016
Bokmässan i Göteborg!
I helgen pågick Nordens största bokmässa, nämligen Bokmässan i Göteborg! Jag (Agnes i 9:1) var där! Det var en upplevelse över det vanliga som alla bokälskare måste vara med om någon gång! Det fina med bokmässan tycker jag är att alla är lika mycket värda. Det spelar ingen roll om man är författare, förläggare, utställare eller besökare, alla är på samma ställe. Tänk dig att mitt i folkvimlet stöta på din favoritförfattare! Något jag tycker man ska passa på att gör under de här dagarna är att ta kort med så många författare som möjligt och få böcker signerade. En rolig sak vi gjorde var att köra författarbingo, där den som såg flest författare vann. För det är verkligen folk man känner igen överallt! Att fynda böcker till mässpris är också väldigt bra, dock blir det lite tungt till slut.
- Agnes Lindholm 9:1
Det är många seminarier som pågår under helgen och man kan ha saker inplanerade hela tiden. Jag gick mest på korta seminarier på Ung scen. Där pratade barn- och ungdomsförfattare om olika saker som rör läsning. Jag var och lyssnade på Martin Widmark och Ola Lindholm som pratade om 70 000-ords klubben. Den bygger på att man som vuxen måste kunna ungefär 70 000 ord för att klara sig i livet. Det är det ordförrådet som behövs för att kunna läsa en vanlig dagstidning som till exempel DN eller Svenska Dagbladet. Martin och Ola vill uppmuntra barn till att försöka lära sig så många ord som möjligt och det gör man enklast genom att läsa mycket. Men jag håller med om det Martin sa; "Egentligen är det som att prata för stängda dörrar när man är här på bokmässan. De som behöver höra detta är uppenbarligen inte här". Det är en intressant fråga hur man når de som behöver få hjälp om hur man kan läsa för sina barn och väcka läslusten.
Mycket intressant fick jag med mig hem från bokmässan. I fysisk form, runt 20 böcker, anteckningsböcker och bokmärken. Men i ryggsäcken har jag också med mig en hel del inspiration och intressanta tankar. Tänk vad ord och meningar innanför en bokrygg kan förena människor! Det är så häftigt!
Agnes och Martin Widmark, Lassemajas skapare |
Agnes och ungdomsförfattaren Katarina von Bredow |
fredag 23 september 2016
Nya böcker på g efter önskemål! :)
Fem st böcker av författaren och journalisten Christina Wahldén. |
Flera elever i Faktoriets bokcirkel har läst Christina Wahldéns gripande bok Villig. Boken gav mersmak och fler böcker av Wahldén önskades.
Wahldéns böcker är oerhört spännande och hon vågar skriva om tuffa ämnen som berör.
Här är några böcker som väntar på att bli lästa :)
tisdag 20 september 2016
Fantastiska Ritta Jacobsson!
Faktoriets bokcirkel 2016/2017 skulle vilja tacka författaren Ritta Jacobsson för hennes generösa bidrag till oss.
Vi är många som har längtat efter att få läsa Rittas bok Han kallar sig Esmeralda (B. Wahlströms Bokförlag) och tack vare Rittas generositet får vi nu chansen att göra det. Tusen tack för sponsringen av alla böcker!
Ritta skriver främst ungdomsböcker, men även deckare för vuxna. År 1994 började hon skriva på heltid.
Ritta var även den första författaren att vinna barn- och ungdomsdeckarpriset Spårhunden två gånger. Hon vann med böckerna Afrodite och döden år 2006 och Eviga glömskans allé 2013. Båda dessa böcker läser vi i bokcirkeln :)
Många kramar från oss alla! Du är BÄST! <3
måndag 19 september 2016
Villig - Recension
Villig är en ungdomsbok skriven av Christina Wahldén och utgiven av Raben & Sjögren.
Nora går i sjuan. En dag vänds hennes liv helt upp och ner, hon blir nämligen våldtagen av sin pojkvän Edvin som går i nian. Hon vill inte berätta för någon. Absolut inte någon.
Hon är i en bubbla. Inget plugg, ingen träning, bara sova.
Nora går i sjuan. En dag vänds hennes liv helt upp och ner, hon blir nämligen våldtagen av sin pojkvän Edvin som går i nian. Hon vill inte berätta för någon. Absolut inte någon.
Hon är i en bubbla. Inget plugg, ingen träning, bara sova.
Tiden går och tillslut när Noras syster Tuva får reda på vad som har hänt får allt en ny uppfattning. Tuva tar direkt kontakt med både polis och kurator. Hon gör allt hon kan för att få sin syster att må bra men hon vill samtidigt visa för alla att Nora har rätt.
Polisen har få bevis och därför blir utredningen svår att göra.
Kuratorn vill inte göra någon polisanmälan då hon påstår att hon tidigare varit med om en liknande händelse. Många besök hos både kurator och polis men inget händer.
Tillslut får Tuva nog av att inget händer och tar till en annan metod. Då exploderar händelsen och genast vet alla.
Jag tycker att boken är värd att läsa för att den tar upp ett ämne som berör många.
Betyg 4/5
Ellen Toth 7:1
tisdag 13 september 2016
Ingen behöver veta - Recension
Ingen behöver veta är en ungdomsbok skriven av Christina Wahldén och utgiven av Tiden.
Alla som tror att killar inte kan bli våldtagna har fel. Detta är en berättelse som visar på när de man tror sig står en närmast sviker en. Dessutom när man behöver dem som mest. En gripande berättelse som utspelar en massa känslor.
Gustaf är en helt vanlig kille i tonåren som gillar att åka skidor och att hänga med kompisar. Hans mamma arbetar inom sjukvården och jobbar oftast natt. Gustaf är ofta själv, men när det handlar om längre perioder tycker inte hans mamma att han ska vara ensam hemma. En dag kommer Gustafs mamma hem och berättar att hon ska utomlands för att uppgradera sina kunskaper om de senaste läkemedlet som kommit. Från en början kan Gustaf acceptera att hon ska iväg, men när han får reda på att moster Agneta ska bo hos honom förändras känslorna. Han försöker övertala mamma om att han kan klara sig själv, men med en bruten hand blir inte argumenten starkare. Han bestämmer sig för att ge sin moster en chans när mamman vägrar att ge sig.
Agneta flyttar in och till en början beter sig Agneta som vilken moster som helst, men mer och mer börjar skumma beteenden äga rum och Gustaf börjar bli allt mer fundersam. En kväll väcks han av att någon kryper upp bakom honom. När han vänder sig om för att se vem det är så försår han, det är moster Agneta. Hon har precis separerat från sin kille och därför skyller hon alla sina känslor på det. Gustaf säger ifrån och det funkar någon gång. Men hur lätt är det egentligen att säga nej flera gånger?
Boken är gripande, men bra och lärorik. En händelse man kan förstå, men ändå inte. Det bästa, enligt mig, är boken i helhet. Man får följa med på ett detaljerat och förståligt sätt genom bokens gång. Det enda jag saknar ifrån boken är slutet. Jag skulle vilja få följa med ännu längre och se fortsättningen av Gustafs liv.
Boken är i första hand riktad till barn och ungdomar som skulle kunna ha varit med om samma sak eller är i den åldern som Gustaf är i. Men boken skulle även kunna läsas av vuxna, för alla som läser den kan lära sig någon ifrån den!
Moa Ergérus 8:1
Betyg: 4/5
måndag 12 september 2016
Under gårdagens bokcirkelträff...
...hade man kunnat höra en knappnål falla! Full koncentration med att läsa, skriva bokrecensioner och fika :)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)