måndag 26 september 2016

Bokmässan i Göteborg!

I helgen pågick Nordens största bokmässa, nämligen Bokmässan i Göteborg! Jag (Agnes i 9:1) var där! Det var en upplevelse över det vanliga som alla bokälskare måste vara med om någon gång! Det fina med bokmässan tycker jag är att alla är lika mycket värda. Det spelar ingen roll om man är författare, förläggare, utställare eller besökare, alla är på samma ställe. Tänk dig att mitt i folkvimlet stöta på din favoritförfattare! Något jag tycker man ska passa på att gör under de här dagarna är att ta kort med så många författare som möjligt och få böcker signerade. En rolig sak vi gjorde var att köra författarbingo, där den som såg flest författare vann. För det är verkligen folk man känner igen överallt! Att fynda böcker till mässpris är också väldigt bra, dock blir det lite tungt till slut.


Det är många seminarier som pågår under helgen och man kan ha saker inplanerade hela tiden. Jag gick mest på korta seminarier på Ung scen. Där pratade barn- och ungdomsförfattare om olika saker som rör läsning. Jag var och lyssnade på Martin Widmark och Ola Lindholm som pratade om 70 000-ords klubben. Den bygger på att man som vuxen måste kunna ungefär 70 000 ord för att klara sig i livet. Det är det ordförrådet som behövs för att kunna läsa en vanlig dagstidning som till exempel DN eller Svenska Dagbladet. Martin och Ola vill uppmuntra barn till att försöka lära sig så många ord som möjligt och det gör man enklast genom att läsa mycket. Men jag håller med om det Martin sa; "Egentligen är det som att prata för stängda dörrar när man är här på bokmässan. De som behöver höra detta är uppenbarligen inte här". Det är en intressant fråga hur man når de som behöver få hjälp om hur man kan läsa för sina barn och väcka läslusten.

Mycket intressant fick jag med mig hem från bokmässan. I fysisk form, runt 20 böcker, anteckningsböcker och bokmärken. Men i ryggsäcken har jag också med mig en hel del inspiration och intressanta tankar. Tänk vad ord och meningar innanför en bokrygg kan förena människor! Det är så häftigt!
Agnes och Martin Widmark, Lassemajas skapare

Agnes och ungdomsförfattaren Katarina von Bredow
- Agnes Lindholm 9:1

fredag 23 september 2016

Nya böcker på g efter önskemål! :)


Fem st böcker av författaren och journalisten Christina Wahldén.
Flera elever i Faktoriets bokcirkel har läst Christina Wahldéns gripande bok Villig. Boken gav mersmak och fler böcker av Wahldén önskades.

Wahldéns böcker är oerhört spännande och hon vågar skriva om tuffa ämnen som berör.

Här är några böcker som väntar på att bli lästa :)



tisdag 20 september 2016

Fantastiska Ritta Jacobsson!


Faktoriets bokcirkel 2016/2017 skulle vilja tacka författaren Ritta Jacobsson för hennes generösa bidrag till oss.


Vi är många som har längtat efter att få läsa Rittas bok Han kallar sig Esmeralda (B. Wahlströms Bokförlag) och tack vare Rittas generositet får vi nu chansen att göra det. Tusen tack för sponsringen av alla böcker!

Ritta skriver främst ungdomsböcker, men även deckare för vuxna. År 1994 började hon skriva på heltid.

Ritta var även den första författaren att vinna barn- och ungdomsdeckarpriset Spårhunden två gånger. Hon vann med böckerna Afrodite och döden år 2006 och Eviga glömskans allé 2013. Båda dessa böcker läser vi i bokcirkeln :)

Besök gärna Rittas hemsida för mer information: www.ritta.se

Många kramar från oss alla! Du är BÄST! <3





måndag 19 september 2016

Villig - Recension

Villig är en ungdomsbok skriven av Christina Wahldén och utgiven av Raben & Sjögren.



Nora går i sjuan. En dag vänds hennes liv helt upp och ner, hon blir nämligen våldtagen av sin pojkvän Edvin som går i nian. Hon vill inte berätta för någon. Absolut inte någon.
Hon är i en bubbla. Inget plugg, ingen träning, bara sova.


Tiden går och tillslut när Noras syster Tuva får reda på vad som har hänt får allt en ny uppfattning. Tuva tar direkt kontakt med både polis och kurator. Hon gör allt hon kan för att få sin syster att må bra men hon vill samtidigt visa för alla att Nora har rätt.
Polisen har få bevis och därför blir utredningen svår att göra.
Kuratorn vill inte göra någon polisanmälan då hon påstår att hon tidigare varit med om en liknande händelse. Många besök hos både kurator och polis men inget händer.


Tillslut får Tuva nog av att inget händer och tar till en annan metod. Då exploderar händelsen och genast vet alla.



Jag tycker att boken är värd att läsa för att den tar upp ett ämne som berör många.

Betyg 4/5

Ellen Toth 7:1

tisdag 13 september 2016

Ingen behöver veta - Recension

Ingen behöver veta är en ungdomsbok skriven av Christina Wahldén och utgiven av Tiden.



Alla som tror att killar inte kan bli våldtagna har fel. Detta är en berättelse som visar på när de man tror sig står en närmast sviker en. Dessutom när man behöver dem som mest. En gripande berättelse som utspelar en massa känslor.


Gustaf är en helt vanlig kille i tonåren som gillar att åka skidor och att hänga med kompisar. Hans mamma arbetar inom sjukvården och jobbar oftast natt. Gustaf är ofta själv, men när det handlar om längre perioder tycker inte hans mamma att han ska vara ensam hemma. En dag kommer Gustafs mamma hem och berättar att hon ska utomlands för att uppgradera sina kunskaper om de senaste läkemedlet som kommit. Från en början kan Gustaf acceptera att hon ska iväg, men när han får reda på att moster Agneta ska bo hos honom förändras känslorna. Han försöker övertala mamma om att han kan klara sig själv, men med en bruten hand blir inte argumenten starkare. Han bestämmer sig för att ge sin moster en chans när mamman vägrar att ge sig.


Agneta flyttar in och till en början beter sig Agneta som vilken moster som helst, men mer och mer börjar skumma beteenden äga rum och Gustaf börjar bli allt mer fundersam. En kväll väcks han av att någon kryper upp bakom honom. När han vänder sig om för att se vem det är så försår han, det är moster Agneta. Hon har precis separerat från sin kille och därför skyller hon alla sina känslor på det. Gustaf säger ifrån och det funkar någon gång. Men hur lätt är det egentligen att säga nej flera gånger?


“Ingen behöver veta Gustaf. Det är våran hemlighet, viskar Agneta”

Boken är gripande, men bra och lärorik. En händelse man kan förstå, men ändå inte. Det bästa, enligt mig, är boken i helhet. Man får följa med på ett detaljerat och förståligt sätt genom bokens gång. Det enda jag saknar ifrån boken är slutet. Jag skulle vilja få följa med ännu längre och se fortsättningen av Gustafs liv.


Boken är i första hand riktad till barn och ungdomar som skulle kunna ha varit med om samma sak eller är i den åldern som Gustaf är i. Men boken skulle även kunna läsas av vuxna, för alla som läser den kan lära sig någon ifrån den!


Moa Ergérus 8:1
Betyg: 4/5


måndag 12 september 2016

Under gårdagens bokcirkelträff...

...hade man kunnat höra en knappnål falla! Full koncentration med att läsa, skriva bokrecensioner och fika :)



Mornitologen - Recension

Mornitologen är en ungdomsbok skriven av Johanna Thydell och utgiven av Alfabeta.


Boken handlar om sjuttonåriga Moa som hela sitt liv levt med sin pappa efter att hennes mamma Hedvig lämnade dem när hon var två år. Nu, femton år senare, hör Hedvig av sig och vill träffas, men Moa vägrar. För henne är Hedvig död och hon har klarat sig hur bra som helst utan sin mamma. Hon har ett bra liv med sin pappa, Susanne, Lucas och bästa vännen Otto. Även fast hon måste undvika vissa personer som Vispen och försöka få Hannah Eldh att inte sno Otto. Men när Moa funderat ett tag bestämmer hon sig ändå för att träffa Hedvig, hon måste få veta varför hon stack. Tillsammans med Otto gör hon upp en plan hur hon ska låtsats vara en fågelskådare som spanar på mammor. En mornitolog.


Det här var en ganska lättläst och rolig bok som man kom snabbt framåt i. För mig tog det endast ett par dagar att komma igenom den. Men den var väldigt bra och rolig! Jag kom in i boken snabbt och den var aldrig svår att förstå trots att det ibland hoppade mellan nutid och händelser när Moa var liten. Jag gillade att man fick läsa om andra händelser från tidigare, det gjorde att man förstod varför Moa var som hon var och hur hon hade blivit formad av att växa upp utan en mamma.

Jag tror många kan relatera till den här boken, både när det gäller att växa upp i en familj som Moas och när det gäller kompisar och kärlek. Moa lever med sin pappa, hans nya fru Susanne och sin femåriga halvbror Lucas. Hon älskar sin familj och trots att Susanne inte är hennes biologiska mamma, känns hon mer som en mamma för Moa. Men ibland känner sig Moa lite utanför i familjen, som att hon bara är ett bonusbarn. Jag tycker det är väldigt fint beskrivet och jag tror att många kan relatera. Moas bästa kompis Otto är kär i en tjej som heter Hannah Eldh och Moa oroar sig mycket över hur det kommer att bli när någon gång i framiden Otto får en flickvän. Kommer han inte vilja vara med henne då? Även det tror jag många kan känna igen sig i.

Lite här och var i boken finns fotnoter, det är något som jag stör mig på. Jag tycker att det blir jobbigt att hel tiden låta blicken vandra ner på sidan för att läsa fotnoten, det gör att man stannar upp i läsflytet. Men samtidigt gillar jag de små kommentarerna, de tillför mycket till berättelsen och är väldigt roliga.

Jag rekommenderar alla som är över 12 år ungefär och vill läsa en bok som bara är skön att läsa utan något jobbigt att läsa den här boken. Det är en bok man hela tiden vill fortsätta läsa samtidigt som man inte vill att den ska ta slut. Superbra!


- Agnes Lindholm 9:1

måndag 5 september 2016

Äntligen är vi igång!

Idag träffades bokcirkeln för första gången. Det blev boksnack och fika mest. De flesta tog god tid på sig att välja sin första bok :)


söndag 4 september 2016

Läsutmaningen 2016

Självklart antar vi utmaningen, eller hur?!


https://www.akademibokhandeln.se/lasutmaningen/







Några smakprov...


Ritta Jacobsson

Vi kommer under våra träffar att få lära känna författarinnan Ritta Jacobsson och hennes prisbelönade böcker. Ni kommer att få chansen att läsa flera av hennes böcker, bland annat Eviga glömskans allé, Afrodite och Han kallar sig Esmeralda.




Den sistnämnda boken får alla i gruppen chans att läsa tack vare Ritta som skänker varsin bok till oss alla. Tack underbara Ritta! <3




För mer information, besök gärna Rittas hemsida:


http://www.ritta.se/html/svensk_ungdom.htm

Välkomna!

Denna termin kör vi igång med Faktoriets första bokcirkel. Tillsammans ska vi läsa, samtala och skriva om böcker i olika genrer.


Nu kör vi!