tisdag 6 december 2016

Skypeintervju med Ritta!

På eftermiddagen, måndagen den femte december, klev vi in i klassrummet förväntansfulla för att få skypa med författaren Ritta Jacobsson. Vi försedde oss med fika, samt våra frågor till Ritta och satte oss tillrätta vid de iordningställda bänkarna. En bra avslutning på terminen då vi också skulle få svar på våra frågor om författarskap, Rittas böcker, skrivande och mycket mer!


Ritta har skrivit ett flertal böcker sedan hon blev författare på heltid 1994 och belönats med fina priser. Hon skriver till mestadels deckare för ungdomar, men har också skrivit enstaka böcker för vuxna. Barn- och ungdomsdeckarpriset Spårhunden har Ritta vunnit två gånger, 2006 för Afrodite och döden och 2013 för Eviga glömskans allé.


När klockan var slagen 14.40 ringde vi Ritta på Skype som hade matchat sin röda tröja med ett fint läppstift.
- Ja, man måste ju vara lite uppiffad på överdelen i alla fall, sa hon och skrattade. Men på benen har jag bara mjukisbyxor.

Någon frågade när hon kom på att hon ville bli författare och då svarade Ritta att hon lärt sig skriva när hon var fyra år och sedan dess alltid skrivit. Hon blev uppmuntrad av sina lärare i skolan att bli författare för de tyckte att hon skrev väldigt bra. Som ung flyttade Ritta från Finland till Sverige och fick med det lära sig ett nytt språk. Efter att ha bott i Stockholm ett tag bestämde hon sig ändå för att ta upp drömmen om att bli författare och det är hon väldigt nöjd över.

- Jag hade inte kunnat haft ett bättre liv! Jag lever min dröm och får ibland nästan nypa mig i armen för att jag ska tro att det är sant.


När hon får en fråga om hon rekommenderar att vara författare svarar hon:
- Absolut! Om man tycker att det är roligt och är beredd på att inte få så jättemycket pengar.
Ritta berättar att hon tidigare arbetade som chef och då tjänade mer pengar än vad hon gör nu, men att hon aldrig skulle byta tillbaka.
- Pengar är inte allt, säger Ritta. Att leva ett lyckligt liv är mycket mer värdefullt!

Ritta förklarar att hon hämtar mycket inspiration ur vardagen. Det som hon upplever och det hon läser i tidningar och böcker.


- Eviga glömskans allé är nog den boken jag är mest stolt över! Den la jag ner hela min själ i och jag tycker också att boken blev väldigt bra!När Ritta skriver en bok börjar hon med en idé och sedan skriver ett första utkast eller som en typ av plan över boken, en synopsis. Då bestämmer hon vad hela boken ska handla om och det skickas in till förlaget. När hon var i början av sitt författarskap gick det inte riktigt till så, då skickade hon in ett färdigt spontanmanus, som det kallas och fick hoppas på att bli utgiven. Nu skickar hon in sin plan över boken som ska ges ut till förläggaren eller redaktören. De kommer med synpunkter och sedan får hon en deadline som oftast är på ungefär ett halvår.


- Själva skrivandet tar inte jättelång tid. Det är redigeringen av texten som är mest tidskrävande, menar Ritta. Just nu håller jag på att gå igenom min kommande bok som kommer i vår. Jag har precis fått tillbaka manuset från redaktören som har sagt sitt.Enligt Ritta är det bästa med att vara författare att hon sugs in i världen hon skriver om.
- Ibland när jag skriver något roligt kan jag sitta och skratta åt det jag skrivit själv, men ibland kan jag också börja gråta. Speciellt när jag skriver sorgliga scener som till exempel om Magnes dalmatin Zenta i Han kallar sig Esmeralda.Av alla karaktärer gillar Ritta Amanda ur Eviga glömskans allé och Afrodite bäst.
- Afrodite är en sådan där modig och cool tjej som jag själv skulle vilja vara och Amanda var väldigt rolig att skriva om.Ritta hade fått ta del av våra frågor innan vi skypade. På frågan om hon fick välja en, av alla böcker som skrivits, som hon önskade att hon själv hade skrivit skulle hon ha valt Harry Potter-böckerna eller Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson.När jag gick från skolan den dagen kände jag mig inspirerad att fortsätta kämpa mot drömmen om att ge ut en bok och bli författare. Jag hade också en massa böcker i huvudet som jag var sugen på att läsa. En bra eftermiddag helt enkelt! Tack så mycket Ritta för att vi fick chansen att prata med dig. Det var mycket roligt och givande!Agnes Lindholm 9:1

1 kommentar:

  1. Tack själv, Agnes och Tack hela bokcirkeln! Ni är ju underbara!!! Hoppas vi kan ses i vår!
    GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR önskar Ritta

    SvaraRadera