tisdag 13 september 2016

Ingen behöver veta - Recension

Ingen behöver veta är en ungdomsbok skriven av Christina Wahldén och utgiven av Tiden.Alla som tror att killar inte kan bli våldtagna har fel. Detta är en berättelse som visar på när de man tror sig står en närmast sviker en. Dessutom när man behöver dem som mest. En gripande berättelse som utspelar en massa känslor.


Gustaf är en helt vanlig kille i tonåren som gillar att åka skidor och att hänga med kompisar. Hans mamma arbetar inom sjukvården och jobbar oftast natt. Gustaf är ofta själv, men när det handlar om längre perioder tycker inte hans mamma att han ska vara ensam hemma. En dag kommer Gustafs mamma hem och berättar att hon ska utomlands för att uppgradera sina kunskaper om de senaste läkemedlet som kommit. Från en början kan Gustaf acceptera att hon ska iväg, men när han får reda på att moster Agneta ska bo hos honom förändras känslorna. Han försöker övertala mamma om att han kan klara sig själv, men med en bruten hand blir inte argumenten starkare. Han bestämmer sig för att ge sin moster en chans när mamman vägrar att ge sig.


Agneta flyttar in och till en början beter sig Agneta som vilken moster som helst, men mer och mer börjar skumma beteenden äga rum och Gustaf börjar bli allt mer fundersam. En kväll väcks han av att någon kryper upp bakom honom. När han vänder sig om för att se vem det är så försår han, det är moster Agneta. Hon har precis separerat från sin kille och därför skyller hon alla sina känslor på det. Gustaf säger ifrån och det funkar någon gång. Men hur lätt är det egentligen att säga nej flera gånger?


“Ingen behöver veta Gustaf. Det är våran hemlighet, viskar Agneta”

Boken är gripande, men bra och lärorik. En händelse man kan förstå, men ändå inte. Det bästa, enligt mig, är boken i helhet. Man får följa med på ett detaljerat och förståligt sätt genom bokens gång. Det enda jag saknar ifrån boken är slutet. Jag skulle vilja få följa med ännu längre och se fortsättningen av Gustafs liv.


Boken är i första hand riktad till barn och ungdomar som skulle kunna ha varit med om samma sak eller är i den åldern som Gustaf är i. Men boken skulle även kunna läsas av vuxna, för alla som läser den kan lära sig någon ifrån den!


Moa Ergérus 8:1
Betyg: 4/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar