måndag 27 februari 2017

Bokrecension - Gömda


Jag har läst boken Gömda (Piratförlaget, 2000). Boken är skriven av Liza Marklund tillsammans med bokens huvudperson, Maria Eriksson, även kallad Mia. Boken är baserad på Mias liv och är därmed en sann berättelse.

Boken handlar om Mias liv och utspelar sig på 1980-talet. Mia tillbringar mycket av sin fritid på en flyktingförläggning, där hon träffar mannen med de svarta ögonen. Mia blir förälskad i mannen, förlovar sig och föder deras dotter Emma. Men förhållandet visar sina mörka sidor när Mia inte tycker eller gör som mannen vill. Han börjar hota, misshandla och våldta henne. Mias självförtroende är för lågt för att göra någonting åt det, men efter ett tag lyckas hon komma bort från honom. Då träffar Mia en ny man, Anders, som hon sedan får en son tillsammans med och även gifter sig med. Mias före detta fästman blir galen och de tvingas därmed att flytta runt i Sverige, gömda i små rum.

Boken är skriven i ett modernt språk som inte är allt för svårt. Liza Marklund beskriver Mias känslor och upplevelser på ett detaljerat sätt, vilket gör det lätt att hänga med samtidigt som man blir tagen av bokens handling.

Budskapet med boken är våga stå upp mot din man om han misshandlar eller förnedrar dig. Anmäl honom och sök skydd. Mia Eriksson som själv har varit där säger “Att leva med en man som slår är att leva med döden”.

Jag tycker att Gömda är en bok med ett väldigt viktigt budskap. Det är även en väldigt spännande och känslofylld bok då man får följa Mias resa mot frihet. Jag blev helt tagen av boken och mycket känslor vällde fram.

Jag rekommenderar denna bok till dig som blir misshandlad eller har någon i din närhet som blir utsatt för våld, då du får större förståelse för vad personen går igenom. Om du letar efter en spännande bok så rekommenderar jag även denna bok till dig.  

/Moa 8:3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar