måndag 3 oktober 2016

Han kallar sig Esmeralda - recension

Han kallar sig Esmeralda är en berörande bok skriven utav författaren Ritta Jacobsson (B. Wahlströms Bokförlag, Massolit Förlagsgrupp AB, 2014)


Boken handlar om tonåringar, speciellt en tjej som heter Selena. Hon går i gymnasiet, lever ett ganska rikt liv och har det allmänt bra. Ända tills den dagen det hemskaste man kan tänka sig händer.


Selena var på fest hos sin kille Elliot och hon gjorde något som hon ångrar. Hon låg med honom. Vilket han filmade och sedan spred på internet. Alla i skolan har sett filmen och Selena blir utstött.


Men det finns en vändning. Hon träffar Magne som är en kille i klassen. De delar med sig av sina problem, blir närmre och närmre och tillslut  blir de tillsammans. Men det hjälper inte Selena. Hon orkar inte längre gå till skolan utan att vara rädd för att bli trakasserad.

Selena har ett tag haft kontakt med Esmeralda på Facebook och de chattar flera gånger. Då får Selena reda på att Esmeralda har varit med om en liknande sak. De bestämmer träff, men de blev inte som väntat. Esmeralda är inte den man tror utan visar sig vara en gubbe. Ett riktigt peddo och mitt i allt jobbigt händer det såklart något värre. 

Boken är superspännande och man fastnar i den och den är skriven i ett ungdomligt språk så att det känns mer realistiskt. Jag tipsar om boken eftersom att den handlar om ett så jobbigt ämne och jag tror att boken kan hjälpa. Både att många kan få upp ögonen och faktiskt inse vad som händer ute på nätet eller ifall man bara vill ha något riktigt bra att läsa.

Han kallar sig Esmeralda får 4/5 poäng eftersom att den var jättebra, men var lite stökig med så många perspektiv så man var tvungen att tänka så mycket.


Tummen upp till Ritta som skrivit denna fantastiska bok!

//Olivia Thur klass 9:1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar